Hledání

Přihlášení

Home arrow Fórum
<< Začátek < Předchozí 1 2 Následující > Konec >>
chyby/zlozvyky pri pokrač. výcviku (stabil. FF) - 24. 07. 2008 16:32 ahoi Hanka, Gondo & spol.

spomenuli ste, že AFF je progresívny typ výcviku, zatiaľ čo „klasický“ pokračovací výcvik so stabilizovaným voľným pádom (zádržka) je regresívny – lebo pri ňom si študenti osvoja chybné návyky, ktorým sa pri absolvovaní AFF mohli vyhnúť.
skáčem od minulého leta a keďže môj inštruktor je dosť vyťažený (a priznávam, že pred koncom minuloročnej sezóny som si vyskákala ľahšiu zlomeninu, tak sa to celé trocha zdržalo ), momentálne som len pri tretej zádržke, tak by som rada od vás počula, čoho sa mám vyvarovať, aby som si do samostatného FF nedoniesla kopec zlozvykov.

PS: a nasadili ste mi chrobáka do hlavy – či nepresedlať rovno na AFF

dík za odpovede!
  | | Správce zakázal anonymní příspěvky.
Re:chyby/zlozvyky pri pokrač. výcviku (stabil. FF) - 24. 07. 2008 23:35 pri AFF si ale nemas moznost vyzkouset spoustu nestandardnich situaci, ktere te, zvlaste pak ze zacatku, mohou neprijemne prekvapit a nemusis zvladnout je vyresit. pochybuju ze bys po volnych padech zkousela skakat se stabilizacnim padackem.
seskoku budes mit minimalne stovky... klasicky vycvik je 10-20 seskoku, nez se dostanes na nacvik volnych padu, to zase neni takove zbrzdeni, ne ?
ale zalezi jak ti to jde.. jestli mas para-nadani a chces se tomu pak intenzivne venovat, tak proc te brzdit na klasickem vycviku. jestli to chces delat jen rekreacne a pro zabavu, tak kam spechat. volnych padu si jeste uzijes ? behem klasickeho vycviku si natrenujes vyskok do polohy, coz je pak hlavne pri skupinovem seskoku dulezite. to budes pak po AFF asi dohanet.
Re:chyby/zlozvyky pri pokrač. výcviku (stabil. FF) - 25. 07. 2008 01:43 Neboj, ted uz to pujde rychle - jestli mas treti zadrzku tak ti v idealnim pripade zbyva uz jen jedna (ja jich dal 6 a potom uz jenom volnej) a pak jdes volnej. AFF kurz je dobra vec, ale podle me moc draha. Stat line kurz vyjde mnohem levneji a nastradas u nej hodne skusenosti. Spatny navyky odstranis protoze to v tom vzduchu nebude delat dobrotu a ty se ty chyby budes snazit odstranit. - Za 30 skoku budes kakat jak LANKA
Re:chyby/zlozvyky pri pokrač. výcviku (stabil. FF) - 25. 07. 2008 06:41 Vidim, ze zatim prispeli jen obhajovaci klasicke osnovy, tak se take zapojim a zacnu obhajovat AFF.

Takze co se tyce ceny kurzu, nejde jen o cenu jako takovou, ale je treba zohlednit i dalsi naklady. Na letiste se musime nejak dopravit a z neceho tam tez zijeme. Pri max poctu 3 seskoky denne, musime na celou klasickou osnovu prijet na letiste minimalne 12x, na AFF kurz nam staci cca 4x. Klasika obnasi dle predpisu 34 seskoku, AFF 8. Znam ve svem okoli jen velmi malo skokanu, kteri by to na tento pocet zvladli (pri AFF vetsinou 10).

Progresivnost AFF neni treba moc probirat, staci se podivat kolik paraskol po celem svete tuto metodu aplikuje a preferuje.

Spatne navyky po klasicke osnove - to je realita, se kterou se setkavam velmi casto. Cilem kazdeho studenta je co nejrychleji se zbavit pupecni snury (lana), ale chybi znalosti a dovednosti. Je to velmi individuelni, ale vetsinou jde o ploche otacky, spravnou polohu, prohnuti (stabilizace mu prilis nesvedci) apod. Instruktor vetsinou studenta sleduje pouze kratkou dobu po vyskoku a rozbor neni uplne idealni.
Je pro me veliky rozdil skocit si se studentem po klasicke osnove a se studentem po AFF.

Moje zacatky take nebyly jednoduche, "nemam talent", kdysi jsem o tom napsal: http://www.paraclub.cz/cze/start.php?id=clanky&article=135

A jeste noticka pro VasekB:
... a jak si proboha myslis, ze se AFF vyskakuje, kdyz ne do polohy?

Příspěvek editován: Goldik27, v: 25. 07. 2008 06:51
Re:chyby/zlozvyky pri pokrač. výcviku (stabil. FF) - 25. 07. 2008 10:36 Myslím že metodu AFF prosazují školy proto že je pro ně daleko více výdělečná dostanou 35 000 Kč někde ještě víc za 8x seskoků. Za klasickou metodu dostanou 2200 a pak už platíš jenom letenky a skáčeš učíš se postupně balit padák zažíváš při každé nové úloze znova pořádný adrenalin a o tom to je. A časem se to taky naučíš. A jak se říká "Učený z nebe nespadl".
Re:chyby/zlozvyky pri pokrač. výcviku (stabil. FF) - 25. 07. 2008 10:36 Goldik27: podľa toho, čo si napísal, talent práveže máš

čo sa týka AFF, zvládnuť predpísané úlohy za tých 10 zoskokov ešte nie je tak veľa, ale viem o prípadoch, že študenti boli už pri 24. zoskoku AFF a stále určité úlohy nezvládali (niekoľko dôkazov je napr. na youtube). čiže celý kurz si platili dva-trikrát?

s rozbormi zoskokov máš pravdu; inštruktor sa k zoskokom vyjadruje len málokedy a stručne ("ten výskok do polohy bol ukážkový"..."otvorila si príliš skoro"..."príliš rýchle pohyby rúk" atď.), takže pri zádržkách sa zrejme celkovo nejako veľmi neanalyzuje a študenti si robia stále tie isté chyby (niekto ich tu označil za samoukov, tiež sa občas tak cítim )
za jednoznačnú výhodu pomalšieho výcviku však považujem možnosť nácviku riešenia neštandardných situácií a závad. táto možnosť síce existuje aj pri AFF, ale mám pocit, že by sa mi v takom prípade nahustilo množstvo nových situácií (výška 4000 m, voľný pád, stabilizácia, ploché otáčky, samostatné otváranie a i. a k tomu napr. ešte rozmotávať závity...) postupne sa mi to asi lepšie vstrebáva.
Re:chyby/zlozvyky pri pokrač. výcviku (stabil. FF) - 25. 07. 2008 11:13 Jasně, že to prosazují je to jejich živnost stejně jako to dělají klasici. Nedávno mi kdosi položil otázku na co má jít co je lepší ? AFF či klasika ?
Nedokázal jsem mu poradit. Vychválil a pohanil jsem oboje. Jedna jak druhá věc je jiné potěšení, jiný výcvik, jiné zkušenosti s padákama, jiné letecké prostředí a vybavení, atd. Ovšem by jsem řekl, že základní utázka je :

1.mám na to dost finančních prostředků ?
2.potřebuji (chci) skákat volné pády co nejrychleji a jet z těma skvělýma bláznama do Empurie už v zimě ?

Nakonec dnes když nad tím zpětně uvažuju a vezmu v potaz, že jsem začínal na drop zonách +4000m tak by jsem si asi udělal AFF, ale neberte mě za hubu. lano je lano
Re:chyby/zlozvyky pri pokrač. výcviku (stabil. FF) - 25. 07. 2008 20:54 Presne tohle dilema ted taky resim, jestli nasetrit na AFF a pak na dalsi seskoky k dosazeni Acka anebo zacit klasickej pokracovaci vycvik. V klasice bude asi vic adrenalinu uz jen proto, ze se skace z polovicni vysky a na vsechno je min casu... U me asi rozhodne cena, ale stale mi to vrta v hlave... Kdyz procitam zaznamniky seskoku nekterych lidi, kteri ani po 60 skocich nezvladli zakladni ulohy, tezko rict jestli mam dost "talentu" dosahnout acka po 35 seskocich...
Re:chyby/zlozvyky pri pokrač. výcviku (stabil. FF) - 25. 07. 2008 21:36 To Skyborka: ono to rozhodnutí není ve skutečnosti tak důležitý. AFF i "stará" metoda mají svoje klady i zápory, který jsou víceméně všem známý...Hodně záleží na instruktorech, kteří s tebou pracují.
Podle mě je ale nejdůležitější chvíle, kdy doděláš "áčko" (ať už jakoukoliv metodou)a budeš se rozhodovat co, kde a s kým budeš skákat.
Když se rozhodneš pro správnou dz a správné coache, odstraníš rychle všechny případné chyby ze ZV.
Takže pokud je ti dobře s lidmi, se kterými teď skáčeš a máš pocit, že tvoje skakání má nějaký progres a pokud jezdíš na letiště ráda, neřeš metodu a skákej.
(v rámci objektivity podotýkám, že jsem aff i static line instruktor)

To Petr: věci, na který se ptáš jsou ve vpara1 a ta je volně k mání na stránkách aečr.
Re:chyby/zlozvyky pri pokrač. výcviku (stabil. FF) - 25. 07. 2008 21:37 To Skyborka: ono to rozhodnutí není ve skutečnosti tak důležitý. AFF i "stará" metoda mají svoje klady i zápory, který jsou víceméně všem známý...Hodně záleží na instruktorech, kteří s tebou pracují.
Podle mě je ale nejdůležitější chvíle, kdy doděláš "áčko" (ať už jakoukoliv metodou)a budeš se rozhodovat co, kde a s kým budeš skákat.
Když se rozhodneš pro správnou dz a správné coache, odstraníš rychle všechny případné chyby ze ZV.
Takže pokud je ti dobře s lidmi, se kterými teď skáčeš a máš pocit, že tvoje skakání má nějaký progres a pokud jezdíš na letiště ráda, neřeš metodu a skákej.
(v rámci objektivity podotýkám, že jsem aff i static line instruktor)

To Petr: věci, na který se ptáš jsou ve vpara1 a ta je volně k mání na stránkách aečr.
<< Začátek < Předchozí 1 2 Následující > Konec >>