Hledání

Přihlášení

Home arrow Fórum
Životnost padáků - 20. 07. 2009 08:15 Zdravím všechny,
chtěl jsem se zeptat, jestli je v tuto chvíli u nás problém přihlasit na české papíry vrchlík koupený v německu. Je nějaké omezení? Dál se chci septat, jestli je někde dána životnost hlavního padáku (např 15 let)? Měl jsem debatu s jedním skokanem, já si celou dobu myslel, že se posuzuje jeho aktuální stav. Prý tomu tak není a tvrdil, že např. Stilleto má životnost 10 let. Což se mi zdá divný. Rozsuďte nás prosím
  | | Správce zakázal anonymní příspěvky.
Re:Životnost padáků - 20. 07. 2009 11:03 Najdeš to ve V-PARA1 - padáková technika. Ten skokan asi soudil podle tohoto: "Padáky dovezené ze zahraničí, které jsou starší 10 let, nebudou v české republice uvedeny do provozu." Ale pokud si dovezeš například osm let starý padák, tak na něj dostaneš průkaz a můžeš na něm skákat třeba dalších deset let.
Re:Životnost padáků - 20. 07. 2009 20:51 http://www.aecr.cz/kontakt/
tam si najdi kontakt na inspektory parasutismu a zkonzultuj to s nimi. / a nazdar Vasku!!! /
Re:Životnost padáků - 21. 07. 2009 04:21 Objevil jsem inzerát na prodej levného kompletu. Cena je hodně nízká, Ale nejspíš odpovídá roku 1997. A 500+ Dá se na tom ještě skákat. Jsem začátečník a později bych měl určitě zájem o nákup vlastního padáku. Nejsem si zcela jist, zda budu kupovat nový padák, nebo spíš něco použitého. Byl bych rád, kdyby mi někdo poradil, jak dlouho se dá padák používat. Na jak dlouho platí technická, jak často se musí měnit šňůry a zda je nějak oficiálně omezena životnost padáku. A zkrátka vše co je potřeba vědět při nákupu používaného padáku. Děkuji
Re:Životnost padáků - 21. 07. 2009 20:07 Pokud jde konkretne o Stiletto, tak vyrobce zadnou zivotnost neudava. Vse zalezi na stavu.
Je ale pravda, ze na vrchlik z r. 1997 ti v CR nikdo nevystavi papiry a je uplne jedno, v jakem je stavu.
Co se tyce dovozu starsi techniky z Nemecka, mam same dobre zkusenosti. Narazil jsem vzdy na ferove jednani a pocet skoku podle stavu padaku vzdycky plus minus souhlasil s tim, co prodejce uvadel....V CR narazis na ruzne chytroliny urcite casteji.
Stejne bych ti ale doporucil, abys k jednani s prodejcem pozval rigra nebo opravdu zkuseneho skokana, ktery dokaze stav vrchliku odpovedne posoudit.

To Vampire78: na tvoje otazky se bez znalosti konkretniho typu a exemplare v podstate neda odpovedet.
Zalezi na spouste faktoru- jak byl padak balen a skladovan, kde by pouzivan (padak z dz nekde v pousti je na tom uplne jinak nez z Nemecka), jak ho minuly uzivatel zatezoval a jestli prevazovala terminalni nebo subterminalni otevreni...atd. atd.
Nesnaz se to vyresit pres internet a nech si nabizeny vrchlik prohlednout nekym, kdo se v tom vyzna.
Nez neco koupis, zjisti si taky, jestli vyrobce jeste existuje a jak je zajisten servis.

Příspěvek editován: hors, v: 21. 07. 2009 20:09
Re:Životnost padáků - 21. 07. 2009 23:32 To Hors: Díky za info. Samozřejmě nebudu mít v plánu něco kupovat na vlastní pěst a určitě bych se poradil s odborníkem. Jen mě zajímalo, zda je vůbec bezpečné skákat s 12 let starým padákem. Ale je mi jasné, že bude hodně záležet na četnosti používání a údržbě. Děkuji