Životnost postroj+záložák - 08. 09. 2011 21:41Tušíte někdo, jak je to s životností padákové techniky u nás, konkrétně postrojů a záložáků? V zahraničí pokud vím často rozhoduje rigger, co je ještě ochotný zabalit, pokud přímo výrobce neomezuje životnost stářím. A lidé tam bez problémů skáčou i na padácích 15-20 let starých, pokud se o ně dobře starají. U nás např. Mars limituje postroje a záložáky 15 lety. Je to obecné pravidlo, nebo se týká nějaká směrnice cizích výrobků (Sunpath, Aerodyne, Vector, atd.)? Podle V-Para1 lze uvést do provozu padák max. 10 let starý, ale o životnosti jsem nenašel ani zmínku. Díky.
Záložní padák musí být typu schváleného MD nebo pověřenou právnickou osobou, nebo zkušebnou padáků. Jeho stav a ţivotnost musí být v mezích provozních omezení, stanovených jeho průvodními doklady.
A vyborna je tahle veta (teda dve vety):
Životnost záložního padáku a nosného postroje je stanovena technickým popisem. Pokud tuto životnost technický životnost maximálně 15 let.
A pak se v tom vyznej
Příspěvek editován: tuton, v: 09. 09. 2011 07:42
| | Správce zakázal anonymní příspěvky.
felisak
Uživatel ••
Re:Životnost postroj+záložák - 09. 09. 2011 21:19To: tuton. Díky. V-Para1 bohužel koluje na webu tolik kopií, že v každé je k nalezení o něco informací méně či více. Nakonec jsem vygooglil i jednu bez toho překlepu (http://www.paraclub.cz/cze/dokumenty/V_PARA_1_090401.pdf): "Životnost záložního padáku je stanovena technickým popisem. Pokud tuto životnost technický popis nestanoví, pak je jeho životnost maximálně 15 let."
Ale pořád mi není jasné jak je to s těmi postroji. Taky 15 let, i v případě, že výrobce toto nijak nestanovuje?...
Re:Životnost postroj+záložák - 09. 09. 2011 22:41felisak napsal: To: tuton. Díky. V-Para1 bohužel koluje na webu tolik kopií, že v každé je k nalezení o něco informací méně či více. Nakonec jsem vygooglil i jednu bez toho překlepu (http://www.paraclub.cz/cze/dokumenty/V_PARA_1_090401.pdf): "Životnost záložního padáku je stanovena technickým popisem. Pokud tuto životnost technický popis nestanoví, pak je jeho životnost maximálně 15 let."
Ale pořád mi není jasné jak je to s těmi postroji. Taky 15 let, i v případě, že výrobce toto nijak nestanovuje?...
Ten preklep se tam dle meho nesmeleho usudku vloudil prave ve chvili posledni novelizace V-PARA 1, kdyz byl do upravy pro zalozni padak doplnen i nosny postroj. Cele ustanoveni by tedy melo znit:
"Životnost záložního padáku a nosného postroje je stanovena technickým popisem. Pokud tuto životnost technický popis nestanoví, pak je jeho životnost maximálně 15 let."
Takze asi tak, no.
| | Správce zakázal anonymní příspěvky.
felisak
Uživatel ••
Re:Životnost postroj+záložák - 09. 09. 2011 22:58Jo, jasně, to pak dává smysl. I když osobně si myslím, že je to omezení až příliš striktní. Někdo dokáže postroj zhusta opotřebovat už za deset let (horko, prach, sluníčko), jiný se o vybavení stará víc pečlivě... Nechat rozhodování spíš na riggerovi (zodpovědném), jako je to leckde jinde, nebo na nějakých testech opotřebení apod., by mi přišlo férovější...