Výškoměr - 17. 09. 2012 12:48Jako pípák do přilby si nejspíš pořídím model OPTIMA II Pro-Dytter. Zajímalo by mne však doporučení zkušenějších ohledně výškoměru - digitální / analog a případně jaký model. Subjektivně se kloním spíše k analogové klasice s velkým ciferníkem, protože si myslím že na něj lépe uvidím... Co vy na to?
| | Správce zakázal anonymní příspěvky.
Clouseau
Uživatel
•••••
Re:Výškoměr - 17. 09. 2012 13:59Když jsem začínal uvažoval jsem stejně. Dneska bych ti na ruku doporučil to co mám sám, Neptuna. S odečtením výšky problém není a hlavně bude ti co platnej i ve výškách 100-200m kde klasickej výškoměr ukazuje +-50m. Ano, na přistání máš sice Optimu, ale pokud propásneš její indikaci do otáčky tak ti ještě bude Neptun dobrej...
Adriana Špottová
Uživatel
••
Re:Výškoměr - 18. 09. 2012 11:48Já mám Neptuna v přilbě i na ruce a maximálně mi to vyhovuje. Nemusím se učit dva manuály... Analogový výškoměr na ruce mi časem přestal vyhovovat.
lálík
Uživatel
•
Re:Výškoměr - 18. 09. 2012 23:25Díky za dosavadní rady
Zatím se kloním ke kombinaci Alti-2 N3 na ruku a Optimy II do přilby.
Jen si říkám, jestli jsem analogovou ciferníkovou klasiku nezavrhl předčasně.
Příspěvek editován: lálík, v: 19. 09. 2012 15:43
Katarína
Uživatel
•
Re:Výškoměr - 16. 05. 2014 13:30Ahojte, prosím o radu při výběru výškoměru. Jaký akustický mám vybrat… Optimu, Solo nebo Pro-Track? Zatím se mi asi nejvíc líbí Optima II jelikož u ní lze nastavit tři výšky pro let na padáku, což mi jako začátečníkovi snad pomůže lépe zvládnout přistání do krabičky. Pokud se nepletu, tak jiné pípáky tuto funkci nemají, nebo ano?
A co výškoměr na ruku… mám vybírat mezi digitálními Viso, Neptune, Alti… nebo mám jít do analogového? Analog má sice přehledný ciferník, odrazuje mě ale jeho údajná nepřesnost +-50m. Od výškoměru očekávám zatím pouze přesnost, nepotřebuji sledování dat seskou, záznamník nebo jiné ukazatele. U analogu se mi celkem pozdával německý Barigo nebo rakouský Safír. Co by jste mi doporučili? Předem díky za rady
Hanka
Správce
Admin
Re:Výškoměr - 16. 05. 2014 21:05Ahoj, já používám Quattro, tři nastavitelná pípání na padáku ma taky, ve volném pádu má dokonce čtyři pípání plus trekovací mód. Jinak rozdíly mezi jednotlivými pípáky najdeš tady:http://www.l-and-b.dk/products
Re:Výškoměr - 16. 05. 2014 21:20Jo a výškoměr je jenom věc osobních preferencí. Za sebe říkám, že upřednostňuju analogový. Vidím na první pohled, jakou mám výšku, nějaká čísílka mi připadají nepřehledná a přesnost nebo nepřesnost - nad zemí už se stejně řídím očima a ve volném pádu nepotřebuju vědět na centimetr přesně, jak vysoko jsem.
V komunitě velkých sestav používá analogový výškoměr opravdu hodně lidí a rozhodně si nikdo nestěžuje na nepřesnost. Spíš potřebuju "mrknout a vidět", než studovat nějaké jednotlivé metry. Podotýkám, že nemám úplně zdravý zrak, takže moje preference mohou být ovlivněny touto skutečností.
Ale jak říkám - každému vyhovuje něco jiného i podle toho, jaké disciplíně se kdo věnuje.
Re:Výškoměr - 17. 05. 2014 12:09Hanko, díky moc za rady. Moc mi to pomohlo v rozhodování
Clouseau
Uživatel
•••••
Re:Výškoměr - 18. 05. 2014 14:46Do přilby to je bez debaty že Quattro nebo Optimu 2. Ale i na ruce je dobrý mít něco přesnějšího. Z vlastní praxe vyzkoušeno že nálet na přistání dělám podle akustickýho výškoměru a většinou stačí. Pokud ovšem nejdeš na plán B a to už třeba jen proto že pod tebou není volno na 270ku otáčku, pak samozřejmě přistávám z menší otáčky a na to co mi ukazuje Nepnune na ruce... Podobně třeba i při závitech kde ti je akustickej výškoměr nanic (pádovka už je malá) a tak je podstatná informace jestli kopat nebo radši odhodit.... Čitenost neptuna díky velkým číslům perfektní... Ale ono je to hodně o tom na čem chceš lítat...
Lojzek
Uživatel
•••
Re:Výškoměr - 18. 05. 2014 21:44Já bych rád upřesnil, že ona "nepřesnost" analogových výškoměrů není +/- 50m, ale třeba 1%. Tedy ve 4000m se může mezi jednotlivými výrobci lišit právě třeba o těch 50m. Ale to se bude lišit i u těch výrobců digitálních výškoměrů.
No a tedy v 50ti metrech nad zemí bude odchylka 0,5m, což jistě není moc.
Ale v případě řešení krizové situace mi vyhovuje víc ručička blížící se k červenému poli, než zběsile blikající černá čísla na tmavém podkladu.