Hledání

Přihlášení

Home arrow Fórum
MPAAD - 13. 11. 2008 22:01 Ahoj,
píšu sem ohledně MPAADu a jeho spolehlivosti. Donutil mě k tomu článek od Gonda, v kterém píše, že při balení hlavního padáku došlo k aktivaci MPAADu. Tady je citace z článku:
"Podle vyjádření firmy MarS byl MPAAD naprosto v pořádku. Letiště mělo o něco nižší nadmořskou výšku než předchozí, MPAAD byl tedy i po přistání v režimu pádu. Nastaven byl na mód Student, čili na nižší pádovou rychlost. Aktivaci na zemi pravděpodobně způsobilo to, že při manipulaci s padákem došlo ke zvýšení tlaku na snímač, například přikleknutím."
Zvýšení tlaku na snímač přikleknutím??? MPAAD je kovový a snímač tlaku je umístěn uvnitř této kovové konstrukce. Moc tomu nevěřím. Možná by měl onen balič napsat, kdy přesně k aktivaci došlo a jak s postrojem manipuloval. Nebyl jsem tam, neznám podrobnosti a nechci o tom víc psát.

Zdělím radši osobní zkušenosti. Při seskocích ze 4000m jsme na jednom studentském padáku několikrát po přistání našli na MPAADu hlášku E010 (Chyba rozsahu při kalibraci. Rozptyl vzorků tlaku je příliš velký.). Nemůžu vědět, zda přístroj chybu vyhodnotil už v letadle při stoupání, při volném pádu (kdy je změna tlaku nejrychlejší) nebo při letu na padáku. Pokud je u MPAADu chybový stav opravdu tím čím předpokládám, přístroj by nefungoval.
V jiném případě, při seskocích z 2200 metrů parašutista zazmatkoval a otvíral padák ve výšce kolem 300m. Po přistání po krátké době odskočil výtažný padáček zp. Zde jsou ovšem dvě možnosti. Buď se přístroj aktivoval až na zemi, nebo došlo k tzv. "tkaničkovému" efektu, kdy bylo zavírací očko příliš volné, zablokovalo chlopně a došlo k jejich uvolnění až na zemi. Na tento jev je třeba dávát pozor zvláště u MPAADu, kde je sekací mechanismus umístěn na spodní straně obalu a očko po přeseknutí stále beze změny prochází všemi chlopněmi a padáček se přez ně musí protlačit. U jiných přístrojů se pyropatrona umístěna na některé z vrchních chlopní, někde v půlce cesty zavíracího očka mezi zavíracím trnem a výtažným padáčkem.

Mě MPAAD nepřipadá na záchranný přístroj dostatečně spolehlivý. Osobně bych si ho nekoupil. Dnes se dá pořídit Vigil II za nějakých 26 tisíc bez DPH, což je pouze o 6 tísíc víc než MPAAD.

S pozdravem

Vašek
  | | Správce zakázal anonymní příspěvky.
Re:MPAAD - 14. 11. 2008 00:45 Vašek napsal:
Možná by měl onen balič napsat, kdy přesně k aktivaci došlo a jak s postrojem manipuloval. Nebyl jsem tam, neznám podrobnosti a nechci o tom víc psát.
Vašku, sice nejsem tím baličem, ale stál jsem nad ním a viděl jsem to na vlastní oči. Nevím proč ve vyjádření firmy MarS bylo cosi o přiklekávání, ale to se tam nedělo.
Po zabalení stál padák na zemi svisle, komplet se země dotýkal spodkem (kapsičkou s výtažným padáčkem). Pustil ho a nechal ho volně "padnout" na tu část, která se dotýká zad. V té chvíli se aktivoval MPAAD.
Sami si vyzkoušejte, že to není žádný náraz, komplet se spíše rychleji položí.
Čert ví, v čem byl skutečně problém.
Re:MPAAD - 14. 11. 2008 07:17 Ahoj, občas si půjčím padák s MPAAD a tak mi pěkný článek o paratour zkazila ta část o aktivaci AAD. Chtěl jsem se proto zeptat.
1) nebylo to letiště (kde se otevřel záložák) naopak o něco výš než předchozí? To bych potom chápal že mohl být MPAAD ještě na zemi v seskokovém módu.
2) nemohlo k aktivaci MPAAD dojít ještě před samotným odskočením padáčku ? (narychlené přistání,třeba i to "přikleknutí" a cojávím ještě) A jenom slabá pružina to nedokázala otevřít dokud se s tím nezaklepalo? Myslím že je jasný jaké odpovědi by mě potěšily.

Jestli něco z toho budeš vědět tak to prosím napiš.

Díky Zdeněk
Re:MPAAD - 14. 11. 2008 10:09 Zdeněk napsal:
nebylo to letiště (kde se otevřel záložák) naopak o něco výš než předchozí? To bych potom chápal že mohl být MPAAD ještě na zemi v seskokovém módu.
Díky za upozornění, šlo o tiskovou chybu
Letiště Velké Poříčí je samozřejmě výše než letiště Jaroměř a to o 133 metrů.
V článku je to již opraveno.
Re:MPAAD - 14. 11. 2008 18:56 Zdeněk napsal:
nemohlo k aktivaci MPAAD dojít ještě před samotným odskočením padáčku ? (narychlené přistání,třeba i to "přikleknutí" a cojávím ještě) A jenom slabá pružina to nedokázala otevřít dokud se s tím nezaklepalo? Myslím že je jasný jaké odpovědi by mě potěšily.
Ještě jsem zapomněl odpovědět na druhou otázku
Nemohlo, aktivace MPAADu byla jasně slyšet, stáli jsme nad padákem a balič byl přímo u něj. Ještě že nikomu nenafackoval gaučák
Navíc šlo o padák velikosti tramvaje, na tom se rozhodně narychleně nepřistává.
Takže jsem tě asi nepotěšil, že?
Re:MPAAD - 14. 11. 2008 20:20 Gondo napsal:

Ještě jsem zapomněl odpovědět na druhou otázku
Nemohlo, aktivace MPAADu byla jasně slyšet, stáli jsme nad padákem a balič byl přímo u něj. Ještě že nikomu nenafackoval gaučák
Navíc šlo o padák velikosti tramvaje, na tom se rozhodně narychleně nepřistává.
Takže jsem tě asi nepotěšil, že?

Nepotěšil. Jestli jsou takhle citlivé i ostatní AAD tak nás downplane nemine. Ale i tak díky za odpověď.

ps: ráno jsem tak přemýšlel k čemu jsou takový ty ručičky. Tak jsem na ně klepnul a objevila se hláška ubrána karma uživateli gondo. Tak sory
Re:MPAAD - 14. 11. 2008 22:19 Zdeněk napsal:
ráno jsem tak přemýšlel k čemu jsou takový ty ručičky. Tak jsem na ně klepnul a objevila se hláška ubrána karma uživateli gondo. Tak sory
A já pořád proč se od rána cítím tak mizerně
Tak klepni na tu druhou a naprav to!
Re:MPAAD - 15. 11. 2008 18:15 Gondo napsal:
Zdeněk napsal:
ráno jsem tak přemýšlel k čemu jsou takový ty ručičky. Tak jsem na ně klepnul a objevila se hláška ubrána karma uživateli gondo. Tak sory
A já pořád proč se od rána cítím tak mizerně
Tak klepni na tu druhou a naprav to!

Neboj to už jsem napravil když jsem ti to psal, ale měls tam chvíli -1 . No ale jelikož jsi mě nepotěšil s tím mpadem tak to bylo asi za to