Vašek
Uživatel
 ••
|
MPAAD - 13. 11. 2008 22:01
Ahoj, píšu sem ohledně MPAADu a jeho spolehlivosti. Donutil mě k tomu článek od Gonda, v kterém píše, že při balení hlavního padáku došlo k aktivaci MPAADu. Tady je citace z článku: "Podle vyjádření firmy MarS byl MPAAD naprosto v pořádku. Letiště mělo o něco nižší nadmořskou výšku než předchozí, MPAAD byl tedy i po přistání v režimu pádu. Nastaven byl na mód Student, čili na nižší pádovou rychlost. Aktivaci na zemi pravděpodobně způsobilo to, že při manipulaci s padákem došlo ke zvýšení tlaku na snímač, například přikleknutím." Zvýšení tlaku na snímač přikleknutím??? MPAAD je kovový a snímač tlaku je umístěn uvnitř této kovové konstrukce. Moc tomu nevěřím. Možná by měl onen balič napsat, kdy přesně k aktivaci došlo a jak s postrojem manipuloval. Nebyl jsem tam, neznám podrobnosti a nechci o tom víc psát.
Zdělím radši osobní zkušenosti. Při seskocích ze 4000m jsme na jednom studentském padáku několikrát po přistání našli na MPAADu hlášku E010 (Chyba rozsahu při kalibraci. Rozptyl vzorků tlaku je příliš velký.). Nemůžu vědět, zda přístroj chybu vyhodnotil už v letadle při stoupání, při volném pádu (kdy je změna tlaku nejrychlejší) nebo při letu na padáku. Pokud je u MPAADu chybový stav opravdu tím čím předpokládám, přístroj by nefungoval. V jiném případě, při seskocích z 2200 metrů parašutista zazmatkoval a otvíral padák ve výšce kolem 300m. Po přistání po krátké době odskočil výtažný padáček zp. Zde jsou ovšem dvě možnosti. Buď se přístroj aktivoval až na zemi, nebo došlo k tzv. "tkaničkovému" efektu, kdy bylo zavírací očko příliš volné, zablokovalo chlopně a došlo k jejich uvolnění až na zemi. Na tento jev je třeba dávát pozor zvláště u MPAADu, kde je sekací mechanismus umístěn na spodní straně obalu a očko po přeseknutí stále beze změny prochází všemi chlopněmi a padáček se přez ně musí protlačit. U jiných přístrojů se pyropatrona umístěna na některé z vrchních chlopní, někde v půlce cesty zavíracího očka mezi zavíracím trnem a výtažným padáčkem.
Mě MPAAD nepřipadá na záchranný přístroj dostatečně spolehlivý. Osobně bych si ho nekoupil. Dnes se dá pořídit Vigil II za nějakých 26 tisíc bez DPH, což je pouze o 6 tísíc víc než MPAAD.
S pozdravem
Vašek
|