Hledání

Přihlášení

Home arrow Fórum
<< Začátek < Předchozí 1 2 Následující > Konec >>
Licence na balení padáků - 10. 03. 2008 09:38 Zdravím všechny.
Potřebuju poradit co vše potřebuji k tomu, abych mohl u nás na letišti balit padáky. A teď mám na mysli i termíny na přezkoušení na získání licence apod. Stihl bych to řekněme do konce dubna? Díkes
  | | Správce zakázal anonymní příspěvky.
Re:Licence na balení padáků - 10. 03. 2008 13:57 Ahoj,

Záleží zda je řeč o hlavních nebo záložních padácách. Obě dvě věci upravuje směrnice V-PARA-1 bod 6.1.4. Balení padáku a další body na které se tonto bod odkazuje.

Co se týká hlavního padáku, tak nepotřebuješ nic, protože pro parašutisty s kategorií B a nižší za zabalení zodpovídá instruktor. Stejně tomu je u tandemových padáků.

Pokud by byla řeč o záložních padácích, tak potřebuješ minimálně oprávnění "BP" balič záchranných padáků. Aby jsi toto oprávnění záskal, tak tě tuším musí vyškolit a přezkoušet "STP" Starší technik padáků nebo si oprávnění můžeš přivést z venčí. Co se týká záložáků, tak bych radši zavolal p. Noskovi případně jednomu z STP, kteří ti dají přesné informace.

Jinka V-PARA, seznam baličů a další najdeš na www.aecr.cz

Vašek
Re:Licence na balení padáků - 10. 03. 2008 21:31 Tak jsem pročítal V-PARA a pokud to tedy dobře chápu, můžu balit hlavní padák bez jakéhokoliv osvědčení každému, kdo mi ho svěří a má kategorií C a výš? No čekal jsem přísnější podmínky, jako nějakou licenci apod. Díky
Re:Licence na balení padáků - 10. 03. 2008 22:22 V podstatě do kategorie C zodpovídá za parašutistu jeho instruktor. Na čem a kým zabaleným padákem ho nechá skákat je jeho zodpovědnost - volně pojato. A dokud se nic nestane, tak může kdokoliv cokoliv ( velmi přehnaně ). A také jak se říká: kde není žalobce, tam není soudce

A jak říká teta Kateřina ( Saturnin ) :
Mnoho psů - zajícova smrt

V.
Re:Licence na balení padáků - 11. 03. 2008 08:36 Ahoj Martine,

dřív na to licence skutečně byla, je to asi čtyři roky, co jsem skládala zkoušky z balení hlavního padáku (sportovní, tandemové, studentské).

Balení padáků je sice trochu sadomasochismus, ale dá se tím vydělat na skákání Nejlépe uděláš, když se domluvíš ve svém paraklubu a budeš tam chodit se učit balit (nejlépe ještě teď, před sezónou - protože v plném provozu není zpravidla čas na to, aby nad Tebou někdo stál a vysvětloval a vysvětloval).

Takže licence k hlavním padákům nepotřebuješ, ale potřebuješ se to hlavně naučit, a to tak, že i poslepu.

BTW, pokud bys to neměl na balení daleko do Kolína, tak se mi ozvi na mail (hanka@4000.cz).

Hanka
Re:Licence na balení padáků - 11. 03. 2008 11:08 Jeste mala poznamecka...v Koline se na to asi nehraje, ale pokud skace ZV a stavi se kompletni smena, zodpovida za baleni dozorci baleni. Cili (a zazil jsem to v praxi), pokud padak bali clovek bez prukazu balice, je za to zodpovedny vyse zmineny dozorci a ne instruktor. Bez muceni ale priznavam, ze posledni "mutace" VPARA1 jsem necetl, takze pokud je to letos jinak, omlouvam se za mateni pojmu.
Re:Licence na balení padáků - 11. 03. 2008 12:10 Díky všem za odpovědi. S balením problém (doufám) nemám, učil jsem se to už od prvních seskoků. Jen jsem měl pořád pocit, že je třeba ta licence. V tomto případě je to sranda. Nechce někdo zabalit? Ze tří balení byly pouze dva odhozy.
Re:Licence na balení padáků - 11. 03. 2008 12:57 čéče, asi jsem vyměklo, nebo nemám smysl pro humor, ale já si svůj raději zabalím sama, díky za nabídku
Re:Licence na balení padáků - 11. 03. 2008 14:40 jj jses vymeklo...
Re:Licence na balení padáků - 11. 03. 2008 15:40 Až na to že je ten seznam dva roky starej....

Václav Prokeš napsal:
Ahoj,

seznam baličů a další najdeš na www.aecr.cz

Vašek
<< Začátek < Předchozí 1 2 Následující > Konec >>